Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karpatka to tradycyjny polski wypiek złożony z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Ten efektowny deser wydaje się skomplikowany w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Sprawdź nasz przepis na karpatkę w nieco lżejszym wydaniu.
Poszukując lekkich dań na Wielkanoc nie musisz rezygnować z deserów. Z tym przepisem przygotujesz karpatkę w nowej, lżejszej wersji, zachwycając miłośników tego popularnego wypieku i ciesząc się jej smakiem bez wyrzutów sumienia.
Aby zrobić karpatkę, zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Potrzebujesz kilku składników, takich jak woda, masło, mąka, jajka i sól. Po upieczeniu ciasto powinno być pofalowane i lekko napowietrzone. Gdy blaty ciasta ostygną, możesz przełożyć je zimnym kremem. W naszym przepisie krem robimy na bazie budyniu o smaku waniliowym WINIARY, masła, mleka lub napoju roślinnego oraz cukru lub erytrolu. Gotową karpatkę możesz udekorować cukrem pudrem. Ciasto w takiej wersji to nie tylko efektowna, ale i pyszna dekoracja świątecznego stołu, której trudno się oprzeć.
Aby przygotować ciasto należy w rondelku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i szybko mieszamy drewnianą łopatką do całkowitego połączenia składników. Masa powinna odklejać się od ścianek rondelka. Tak przygotowane ciasto odstaw do wystudzenia. Po tym czasie pojedynczo dodawaj jajka, jednocześnie miksując ciasto mikserem, aby wszystko dobrze się połączyło. Kiedy masa będzie gładka dodajemy kolejne jajko itd. Na końcu doprawiamy szczyptą soli.
Ciasto dzielimy na dwie porcje i rozprowadzamy na dwie płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30-45 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Aby przygotować krem, do rondelka wlewamy ¾ potrzebnego mleka lub napoju roślinnego wraz z erytrolem (lub cukrem) i doprowadzamy do zagotowania. Zawartość opakowań z budyniem WINIARY mieszamy z pozostałym mlekiem, a następnie wlewamy do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej do lodówki (kiedy już trochę przestygnie).
Schłodzony budyń miksujemy z miękkim masłem, dodając je po kawałku i miksując masę przy pomocy miksera.
Masę budyniową przekładamy na jeden z upieczonych i wystudzonych blatów. Przykrywamy wolnym blatem i odstawiamy na minimum 1 h do lodówki. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.